Koirarotuja on maailmassa tuhansia ja ne ovat kaikki jalostettu hyvin moninaisia tarkoituksia varten. Koirarodut voidaan määritellä muutamiin erilaisiin pääryhmittymiin, joiden avulla voi alkaa karsia rotuvalikoimaa ja selvittää, millainen rotu omalle perheelle ja elämäntilanteeseen sopii.

Pienet ja kiltit sylikoirat

Pääasiassa nämä alle kymmenkiloiset seuralliset ja iloiset koirat ovat ihastuttavia ja helppohoitoisia lemmikeitä, joiden kanssa ei yleensä tule suuria ongelmia. Toki, vaikka jokin koira olisi pieni, se ei tarkoita sitä, etteikö sillä olisi suurta luonnetta. Monelle pikkukoiralle saatetaan antaa liian helposti periksi, eikä niille niin helposti aseteta rajoja, kuten isoille koirille, jolloin saattaa olla mahdollista, että koira päätyy luulemaan olevansa laumansa, eli ihmisperheen, pomo. Pienikin koira vaatii määrätietoisen ja järjestelmällisen kasvatuksen ja koulutuksen, jotta häiriökäyttäytyminen saataisiin minimoitua.

Tottelevaiset paimenkoirat

Keskikokoiset tottelevaiset paimenkoirat on jalostettu alunperin paimentamaan suuria lammas- tai karjalaumoja, ja vaikka niitä ei enää käytettäisi paimennukseen, niiden vaistot ja vuosisatojen aikana jalostetut ominaisuudet pysyvät niissä vahvoina. Ne vaativat enemmän liikuntaa ja ovat aktiivisemmalle perheelle oivallinen ratkaisu.

Vauhdikkaat metsästyskoirat

Metsästystä varten on jalostettu useita koirarotuja ja niiden vaistot pyrkivät voimakkaina esiin arjessa, onhan koiran luonto alun perin susista periytynyttä. Monilla nykypäivän metsästyskoirilla on erittäin hyvä hajuaisti, voimakas tarve liikuntaan sekä ruumiinrakenne, joka soveltuu kovaan vauhtiin ja ketterään menoon erilaisissa maastoissa. Nämä koirarodut eivät sovellu usein kovinkaan hyvin kerrostaloasuntoihin.

Lempeät noutajat

Nimensä mukaisesti nämä koirat on jalostettu noutamaan metsästäjän saalista ja ne ovat yleensä tottelevaisia ja miellyttäväluonteisia koiria. Noutajat ovat keskikokoisia ja normaalisti helposti koulutettavia älykkäitä yksilöitä. Ne ovat suosittuja nykypäivän perheessä ja ovat sopeutuneet hyvin myös kerrostaloelämään ja pienempiinkin tiloihin, vaikka ne tarvitsevat epäilemättä sopivassa määrin liikuntaa ja ulkoilua.

Suurkoirat

Yli kolmekymmenkiloisia karvaisia jättiläisiä on jalostettu erilaisiin tarkoituksiin. Suuret koirat vaativat suuret tilat, joten ihmisen tai perheen, jolla on jo valmiiksi pieni koti, ei kannata edes harkita näitä koiria lemmikeikseen, sillä niiden tarve liikkumiseen ja tilaan saattaa aiheuttaa käytöshäiriöitä tilan puutteen vuoksi. Koiran koko vaikuttaa lähes poikkeuksetta myös siihen, miten paljon liikuntaa se tarvitsee, sillä harva suurkoira tyytyy pienen korttelin kiertämiseen päivässä.