Yksi arkisen elämän ihastuttavimpia kohokohtia on etsiä omaan elämäntilanteeseen sopiva suloinen koiranpentu ja saada se vihdoin omaan kotiin. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, millaisen pienen karvapallon kotiinsa kantaa, sillä koirarotuja on hyvin erilaisia ja ne on tarkkaan jalostettu oikeaa käyttötarkoitustaan varten. Siksi ennen koiran hankintaa on tärkeää perehtyä tutkimaan hieman erilaisia rotuja, jotta voidaan maksimoida sekä koiran, että perheen hyvinvointi ja voimavarat. Oikeanlainen koirarotu on ihanteellinen lemmikki, mutta vääränlaisen koiran valinta saattaa olla jopa vaarallista. Tietyt koirarodut vaativat kokeneen kouluttajan ensimmäisinä elämänsä kuukausina, kun taas toiset koirarodut on jalostettu nimenomaan perhe- ja sylikoiriksi, eikä niiden kouluttamiseen välttämättä tarvita suurempaa kokemusta.

Kysymyksiä pohdittavaksi uutta perheenjäsentä valitessa

Omaa koiraa miettiessä ensimmäisenä on tietenkin mietittävä, ovatko resurssit riittävät huolehtimaan uudesta perheenjäsenestä seuraavan viidentoista vuoden ajan. Jos koira hankitaan lapsille, onko selvää kuka siitä huolehtii, kun lapset kasvavat? Onko viidentoista vuodenkin jälkeen terveyttä ja pitkämielisyyttä hoitaa koiraa, huolehtia sen vaatimasta ulkoilusta ja sosiaalisista tarpeista? Koiraa ei tulisi hankkia kevyin perustein, sillä rodusta riippumatta se vaatii paljon huomiota ja aikaa ja koiran hankinta saattaa olla joskus myös kallista, sillä sairastuttuaan eläinlääkärien kulut saattavat olla korkeitakin.

Mieti, millaisen kodin voit koirallesi antaa

Kun nämä tärkeimmät asiat ovat selvillä ja koiran hankkimisen hetki tuntuu oikealta, on hyvä alkaa miettiä, millaisen kodin koiralleen voi antaa. Kovin pieneen asuntoon ja kiireiseen arkeen ei kannata hankkia suurta koiraa, joka vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteettia. Pieni, rauhallinen koirarotu saattaa sopia tilanteeseen paremmin, vaikka aina tulee muistaa, että jokainen koira vaatii aikaa, eikä eläintä voida ottaa tyhjään kotiin odottamaan tuntikausiksi.

Kysymyksiä on monenlaisia, joista muutamia voisivat olla; haluanko koiran, jonka kanssa harrastaa paljon, lenkkeillä pitkään ja käydä esimerkiksi näyttelyissä vai haluanko koiran, joka viihtyy sohvannurkassa kotona ja jolle riittää pieni lenkki kolme kertaa päivässä? Onko perheeni allerginen koirille, tulisiko minun ottaa koira, jonka turkki allergisoi mahdollisimman vähän? Minkä kokoinen koira olisi sopiva talouteemme? Onko minulla aikaa kasvattaa pieni pentu aikuiseksi tasapainoiseksi koiraksi, vai haluanko ennemmin nuoren, jo koulutetun koiran?