Koiraroduista ystävällisimpiin lukeutuvia rotuja on monenlaisia kokoon ja väriin katsomatta. Jokaisessa rodussa saattaa kuitenkin esiintyä sekä aggressiivisia että arkoja yksilöitä, jolloin koiraa ottaessa kannattaa tutustua huolellisesti kyseiseen yksilöön sen lisäksi, että tutustuu rodun ominaispiirteisiin. Tietty rotu voi esiintyä koirakirjoissa ja teoriassa leikkisänä, iloisena ja ihanteellisena rotuna pienille lapsille, mutta jokainen pentu tarvitsee asianmukaista kasvatusta ja koulutusta, jotta siitä saadaan ihanteellinen lemmikki.

Käy katsomassa pentua

Parasta on, jos koira otetaan perheeseen sen ollessa pentu ja se voidaan valita sen perusteella, miten se käyttäytyy ensitapaamisella. Jokaisessa pentueessa on yksilöitä, jotka ovat rohkeampia ja aktiivisempia, varovaisempia tai vastaavasti innokkaampia. Koiraa ostettaessa on siis ihanteellista, jos pentuetta pääsee katsomaan hyvissä ajoin ennen koiran ostamista, sillä pennun luonteesta pystytään jo näkemään joitakin merkkejä sille ominaisesta luonteesta, joka kehittyy aikuisuuteen saakka.

Oikeanlaisen pennun valitseminen

Pentuja katsomaan mennessä rohkein ja aggressiivisin pentu tulee tavallisesti ensimmäisenä vastaan niitä kutsuttaessa. Kun pennut leikkivät keskenään, joku niistä on aina päällimmäisenä ja voimakkaana muiden niskassa ja toiset taas ovat puolustuskannalla. Ärhäkkäin ja rohkein pentu ei välttämättä ole sopivin vaihtoehto perheeseen, vaikka se todennäköisesti janoaa seuraa ja hamuaa syliin.

Anna pentujen tulla luokse ja nuuskutella uusia tuoksuja, joita sinusta tulee ja kiivetä syliin, mikäli mahdollista. Se pentu, joka ei jää jälkeen vaan tulee uteliaana luoksesi ja pysyy sylissä pitkään rauhallisena, on se, josta todennäköisesti kasvaa ystävällisin ja lapsirakkain yksilö. Liian innokas tai liian arka pentu kannattaa jättää pois laskuista. Yksistään nurkissa pyörivä pentu, joka ei ole liian kiinnostunut tarkkailijastaan, sopii todennäköisesti esimerkiksi vanhemmalle rauhalliselle ihmiselle, kun taas utelias mutta rauhallinen pentu sopii lapsiperheeseen.

Aikuinen lapsiystävällinen koira

Aikuisen koiran ottaminen perheeseen on myös hyvä vaihtoehto, mutta sille on jo ehtinyt kertyä kokemusta ihmisistä, jonka perusteella se on oppinut käyttäytymään. Siksi on hyvä katsoa miten se käyttäytyy mahdollisten muiden koirien kanssa. Lapsiystävällinen koira on utelias ja pitää kosketuksesta ja hellittelystä eikä se ärhentele muille koirille eikä varsinkaan ihmisille.