Jos koira saisi itse valita, se olisi pennusta aikuisuuteen saakka samojen omistajien koira. Harmillista kyllä, monesti koira saattaa kuitenkin joutua vaihtamaan kotiaan useampaan kertaan, sillä joskus ymmärrettävistä syistä omasta lemmikistä täytyy luopua. Tällaisia syitä voi olla esimerkiksi perheenjäsenen allergia tai vakava sairaus. Mikä vielä surullisempaa, jotkut vastuuttomat henkilöt saattavat ottaa koiranpennun hetken mielijohteesta lasten leluksi ja muutaman kuukauden jälkeen huomaavat, etteivät heillä ole aikaa tai kiinnostusta hoitaa koiraa koko sen elämää. Tällaiset koirat joissakin tapauksissa päätyvät kadulle kodittomina, mikä johtaa vielä suurempaan ongelmaan kun kodittomille koirille syntyy pentuja huonoissa oloissa. Monen tällaisen pentueen pentu kuolee eivätkä ne koskaan totu kunnolla ihmisiin, jolloin niistä tulee helposti säikkyjä tai aggressiivisia ihmisiä kohtaan.

Näistä ja monista muista syistä koiratarhoihin päätyy suuri määrä erilaisia koiria eri puolilla maailmaa. Pääasiassa koirat ovat aikuisia, eikä niiden alkuperästä tai menneisyydestä tiedetä juuri mitään, jolloin niiden uudelleenkouluttaminen ja kotiuttaminen saattaa olla työlästä. Toiset koirat ovat lähtöisin perheestä, jossa ne on alunperin koulutettu hyvin, ja ne sopeutuvat mainiosti uuteen perheeseen adoptoitaviksi hetken opettelun jälkeen. Koira usein muistaa, miten ihmiskodissa käyttäydytään, vaikka kadulla eläminen on saattanut villiinnyttää sen väliaikaisesti.

Uuden kodin tarjoaminen tällaiselle koiralle on erittäin suositeltavaa ja hyvä teko. Siihen tulee kuitenkin valmistautua hyvin, eikä tällainen lemmikki välttämättä sovellu kaikenlaisiin perheisiin, esimerkiksi pienten lasten lemmikiksi. Koiratarhasta koiran ottanut saattaa pian huomata, että lemmikillä saattaa esiintyä erilaista häiriökäyttäytymistä, kuten sisätiloihin tarpeiden tekemistä, haukkumista, epäluottamusta ihmisiin tai pelkotiloja lyömisestä tai pahoinpitelystä. Koiran luottamuksen saamisessa saattaa kestää aikaa ja se vaatii vaivaa sekä kärsivällisen, rauhallisen sekä johdonmukaisen ihmisen. Suuri osa näistä kadulla olleista koirista sopeutuu kuitenkin varsin hyvin kotioloihin uudelleen.

Koiratarhasta koiraa ottaessa tulee myös huomioida, että se on saattanut saada ihmiseenkin tarttuvia tauteja ja loisia. Kattava rokotusohjelma sekä loishäätö on syytä tehdä hyvissä ajoin ennen kuin koira tulee kotiin, jotta perheenjäsenten terveyttä ei vaaranneta. Toiset koirat saattavat joutua käyttämään tietynlaisia lääkkeitä koko ikänsä, mutta suuri osa paranee huonosta kunnostaan laadukkaalla ravinnon ja kuntoutuksen ansiosta.