Koiran hankintaa miettiessä kannattaa harkita suloisen lemmikkieläimen omistamisen lisäksi sitä, millaisen kodin ja ympäristön voi uudelle perheenjäsenelleen tarjota. Totta on, että ihan jokaiseen kotiin ei koira sovi ja monessa tapauksessa koiran hankkimisen myötä kotiin tulee tehdä hieman muutoksia ja järjestelyjä, jotta koiralle voidaan luoda toimiva, turvallinen ja mukava ympäristö elää. Muutamia seikkoja tulee huomioida, jotta voidaan varmistaa, että ympäristö on koiralle sopiva.

Koira ei viihdy yksin

Vaikka koirat eivät ole voimakkaasti laumaeläimiä, ja ne villiintyessään kulkevat usein yksin, perheessä ja kotioloissa niiden tulee aistia pääosan ajasta joku on paikalla. Koiraa ei voi ottaa hektisen ja kiireisen arjen keskelle, jossa kotona käydään vain hätäisesti kääntymässä, sillä koira kaipaa seuraa ja tarvitsee ihmisen huomiota. Useimmiten koirat kiintyvät voimakkaasti omistajiinsa ja kaipaavat näitä heidän poissa ollessaan, mikä saattaa johtaa häiriökäyttäytymiseen, jos eläin joutuu olemaan pitkiä aikoja yksin ilman mitään aktiviteetteja tai seuraa. Koiraa hankkiessa ja sen kanssa vuosia viettäessä, ympäristön tulee aina olla sellainen että koira kokee olevansa osa laumaa eli ihmisperhettään.

Tilaa temmeltää ja leikkiä

Koira viihdyttää itseään leikkimällä ja tarvitsee kohtuullisen paljon tilaa voidakseen elää hyvää koiranelämää. Ihan pieneen asuntoon koiran hankkimista ei välttämättä suositella, vaikka moni hyvin pieni koira saattaa sopeutua pieniinkin tiloihin. Silloin ulkona lenkkeilyn tarve korostuu, jotta lemmikki saa tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja. Ihanteellisin koiran koti on sellainen, jossa se voi vapaasti juosta aidatulla pihalla, mutta suurin osa koirista viihtyy hyvin myös kerrostaloissa, kunhan niiden virikkeistä ja ulkoiluttamisesta huolehditaan asianmukaisesti.

Rauhallinen ympäristö

Yksi merkittävä seikka sopivan kodin järjestämisessä, on kysyä, onko koti rauhallinen ystävällismielinen turvapaikka, vai riidelläänkö siellä jatkuvasti? Koirat sen enempää kuin ihmisetkään eivät viihdy olosuhteissa, joissa on kireä tunnelma, huutoa, kinastelua tai vielä pahempaa, jonkinlaista väkivaltaa. Sanomattakin tulisi olla selvää, että tällainen ympäristö ei ole hyvä eläimelle, sillä koiraan vaikuttaa ihmisten toimet ja hermostuneisuus. Koiran, samalla tavalla kuin ihmisenkin, tulisi tuntea että koti on seesteinen ja rauhallinen paikka olla.