Jokaisella koiralla on oikeus miellyttävään, asianmukaiseen ja turvalliseen ympäristöön, jossa se voi olla suojassa ulkoilmalta ja sillä on aina saatavalla puhdasta vettä sekä sopivasti mielekästä tekemistä. Koiran oikeanlaisen ympäristön luominen ei tarkoita vain sitä, että se jätetään asuntoon yksikseen, vaan suuri osa koiran hyvinvoinnista lemmikkinä perustuu siihen, että sille annetaan terveellisiä ja mielekkäitä virikkeitä

Kuinka kauan koira on kotona yksin?

Jokaisen koiran omistajan tulisi miettiä jo ennen uuden perheenjäsenen hankintaa, onko koiralle riittävästi aikaa? Koira ei ole lelu, joka voidaan jättää tuntikausiksi yksin ihmisasuntoon, vaan se tarvitsee virikkeitä ja toimintaa useasti päivän aikana. Lähes poikkeuksetta koira alkaa käyttäytyä tavalla, joka on sille itselleen ja koiran omistajille haitallista. Kannattaakin miettiä, miten järjestetään tilanne, jossa on koira yksin kotona esimerkiksi omistajan työpäivän aikana. Koiran yksinolo kotona kannattaa tehdä mahdollisimman mielekkääksi, jotta eläin voisi hyvin eikä se alkaisi käyttäytyä häiritsevästi.

Vinkkejä koiran viihtymiseksi yksin

Jos työkiireiden tai muiden pakottavien syiden vuoksi koira on jätettävä kotiin, parasta olisi pyytää joku tuttu ihminen käymään sen luona ainakin kerran niin että se pääsee ulos tekemään tarpeensa. Vaikka jokainen koira on erilainen ja kaikilla on omat persoonalliset tarpeensa, yleisesti ottaen koira voi olla enintään kahdeksan tuntia yksin kotona. Parasta olisi, jos tämä aika olisi lyhyempi niin, että perheen eri jäsenet olisivat kotosalla hieman eri aikoihin päivästä.

Koiralle voi jättää esimerkiksi radion auki, jolloin se yhdistää kotona olemisen samoihin tuttuihin ääniin, kuin silloin kun ihmiset ovat paikalla. Koira kyllä tietää, ettei ketään ole paikalla, mutta sen voi olla helpompi rentoutua radion äänen avulla. Silloin myös asunnon ulkopuolelta kuuluvat äänet eivät häiritse koiraa niin voimakkaasti eikä sen tarvitse olla niin valppaana.

Koiralle voi myös jättää erilaisia aktivointileluja. Ne ovat yksinkertaisia leluja, joiden sisään on kätketty koiraa varten herkku. Moni koira jaksaa keskittyä aktivointileluun tuntikaupalla siihen saakka, kunnes saa herkun suuhunsa tavalla tai toisella. Suuri koti voi pelottaa yksinäistä koiraa, joten sen liikkumisalue kannattaa rajata tutulle alueelle, jossa se viihtyy. Alue voi rajautua esimerkiksi sen oman pedin ja ruokakipon luokse vaikkapa keittiöön tai makuuhuoneeseen.